ДОСЛІДЖУВАТИ НЕ ЗУПИНЯЄМОСЬ, ЗДОРОВИМИ ЗАЛИШАЄМОСЬ

 "Про здоров'я треба знати,

і завжди про нього дбати "

Друзі, я добре знаю, як ви любите досліджувати все довкола. А найцікавіше, звісно ж, пробувати на дотик та на смак. Проте маємо попередити: вдома є чимало небезпечних речей, яких не можна торкатися, а тим паче куштувати їх! Щоб перевірити, наскільки ви обачні, ми підготуємо квіти здоров'я. На одних відберемо позитивні чинники, а на інших - негативні.

Також ми обговорили гасла на підтримку і пропагування здорового способу життя.

Пропоную кілька питань для обговорення (від журналу "Джміль")

Чим можна вколотися чи порізатися? (Ножицями, голкою, ножем, бритвою)

Що не можна пробувати на смак? (Оцет, мийний засіб, пральний порошок, шампунь, клей)

Що може завдати опіків? (Увімкнені плойка, паяльник, праска, обігрівач, лампочка настільної лампи; запалена свічка; гаряча каструля, чайник).

Знайдіть у кожному приміщенні предмети, які можуть бути небезпечними.

Візит лікаря

— Лікаря викликали? — на порозі стояв вусань у червоній куртці з невеличкою валізою в руках.

— Так, так. Проходьте, будь ласка, — запросив тато лікаря до Петрусевої кімнати.

— Ну що, хлопче, зараз подивимося, хто кого і чим лікував, — лікар заклопотано схилився над хлопчиком.

Уважно оглянувши Петрика, він заспокійливо кивнув татові:

— Схоже на те, що все гаразд — ваш хлопчик ніяких ліків не вживав.

— Так я ж і казав, що ми з Івасем ліків не пили! — вигукнув Петрик. — Ми ґавеня лікували.

— Хіба можна давати комусь пігулки, не порадившись із дорослими? — обурено запитав лікар. — Неправильне вживання ліків може призвести до отруєння і навіть до смерті. І я зараз не тільки про птаха кажу.

— Пхе! Це гіркими ліками можна отруїтися. А смачненькими — ніколи! — вигукнув Петрусь.

Лікар поклав руку хлопчикові на плече:

— Помиляєшся, Петрику. Це раніше пігулки були гіркі, а тепер люди виготовляють смачні й гарні барвисті пігулки. Але вони — не цукерки! Якщо з'їсти більше пігулок, ніж треба, або ненароком ковтнути ті, що не призначені дітям, можна отруїтися. Тоді виникає слабкість та сонливість, можна навіть знепритомніти. У таких випадках треба якнайшвидше промити шлунок, пити багато води, а ще — терміново викликати швидку допомогу, як це й зробив твій тато. До речі, погляньмо на пташку: як вона почувається після вашого лікування? — лікар підвівся і відчинив двері на балкон.


Там, де панує красуня Весна

Вийдіть надвір. Відчуваєте? Весною пахне. Немов усе як завжди, а радість у повітрі аж бринить, і все навколо виспівує: “Весна прийшла!”.
Ми провели захопливу мандрівку  до весняної клумби щоб познайомитись з різноманіттям перших весняних квітів, а також переконатися в тому, що їх ніжні пагони дуже сильнісильні.

Весноньки діти — барвисті квіти
Панна Весна по праву вступає у свої володіння, пробуджує природу від зимового сну. А ось і її помічники — веснянчики.
Чим вони зайняті? Що приховувала снігова ковдра?
Перші квіти! Їх часто називають першою усмішкою весни. Саме вони, ніжні й тендітні, першими відчувають ще не зовсім теплі, але вже приємні промінці весняного сонечка. Ось підвели усміхнені личка квіточки жовтої мати-й-мачухи. Дивна назва як для рослини? Її вона дістала, бо має незвичайне листя: з одного боку — пухнастеньке, м’яке, наче руки рідної матусі, а з іншого — гладеньке та холодне, як серце мачухи до нерідних дітей. Саме так описують мачух народні казки, які ви напевне читали. Насправді ж нині прийомні батьки частіше добре ставляться до дітей.
Поряд з мати-й-мачухою красуються яскраві голівки крокусів. Над ними кружляє бджола-розвідниця. Вона дізналася, де вже можна поживитися солодким нектаром, і має покликати сюди своїх сестер з вулика.
Розправляє свої пелюстки підсніжник.
Які ще первоцвіти ви знаєте? Де їх бачили? Чи можна рвати первоцвіти? А купувати їх?
ЧАРІВНИЙ КВІТКОЛІТ
— Скільки див та краси довкола! І все це в одному саду! От би відвідати інші дивовижні куточки нашої України! — мрійливо мовила Нотка.
— Чудова ідея! Вирушаймо у мандрівку! — проголосив Джмелик. — А для цього потрібен чарівний транспорт. З чого б його зробити? Навколо самі квіти...
— Створімо квітколіт, швидкий та гарний, — запропонувала Книжечка й промовила магічні слова — Чари-мари-квазібари! Квітколіт хутчіш збирайте, нас в повітря піднімайте!
За мить найрізноманітніші квіти, намальовані Пензликом, піднялися в повітря та сплелися в елегантний квітколіт. Юний художник додав кілька штрихів, і квітколіт заблимав оченятами. Джмелик з дівчатками піднялися на його борт. А Пензлик домалював іще килим-літак. Усі до старту готові!
► Куди ви порадили б їм помандрувати? Чому? Де хотіли б побувати самі?

Коли настає весна? З першими теплими й сонячними днями, після морозів? Коли розтає сніг? Коли календар показує 9 квітня? Який день тижня буде через 12 днів? Коли прокидають і починають активну життєву діяльність перші комашки?

Усе це ми спробували з'ясувати. Для цього навіть озброїлись лупами і провели обстеження території шкільного подвір'я. Результати досліджень занесли в таблицю , а потім виконали обрахунки. 
Емоції нас переповнювали!



Чи подобається вам слухати цвірінькання горобців? Згадайте й голоси інших птахів: ворони, соловейка, шпака, синички. У якої голос найприємніший для вас? Яку пташку ви чуєте найчастіше?
А які комашки вже повилазили з-під кори? Які жучки шукають собі тепле містечко на осонні? А хробачки вже дрелюють землю?
Раз - метелик, два - жучок,
Три - невтомний павучок, 
А чотири - світлячок,
П’ять - то джмелик - дивачок,
Шість - то бджілка - трудівниця.
Сім - мураха - танцівниця, 
Вісім - коник - стрибунець.
Тут лічилочки кінець.

Використвно матеріали з дитячого пізнавального журнала "Джміль"

Коментарі

ЖУРНАЛ

КОСМІЧНИЙ ВОЯЖ

В ПЕРЕДЧУТТІ КАНІКУЛ

В ШКОЛІ СУМНО НЕ БУВАЄ

ПРО НАШ КЛАС

ЗНАЙОМТЕСЬ - СІЛЬ ТА ЦУКОР

ВЕСНЯНА МОЗАЇКА

ПЕРШІ МИТІ ВЕСНИ